Naeruga propaganda vastu

17.01.2016

Urve Eslase isiklikus blogis ja Postimehes avaldatud arvamusluguräägib desinformatsiooni ja propagandaga toime tulemise strateegiatest.

Kloun väikeTahame siiski täpsustada terminoloogia kasutamist. Infosõda ei ole sobiv termin iga meedias ja internetis leviva kahtlase tõeväärtusega infokillu kohta. See oleks emotsionaalselt nii laetud sõnale nagu “sõda” liiga vaba tähenduse andmine. Infosõjaks võib desinformatsiooni levitamist nimetada siis, kui ettevõtmise taga on riik või organisatsioon, kui sellel tegevusel on plaan ja eesmärk. Vastasel juhul on tegemist vandenõuteooriate, kuulujuttude, valede levitamise, naljade, paroodiatega või muu sarnasega. Tõsi küll, kogu seda valeinfo arsenali saab infosõjas kasutada.

Propastop ei saa nõus olla ka mõttega, nagu poleks kallutatud infoga mõtet avalikustamise abil võidelda.  Selle blogi eesmärk on esile tuua info varjatud eesmärgid ja tagamaad. Eesti meedias on liiga vähe meediakriitilist hoiakut, et saaksime öelda, nagu aitaks hämamise vastu vaid naer.

Fotol Ugala Näitleja Martin Mill klounikostüümis.

Fotograaf Marko Saarm /Sakala / Scanpix