Eesti saab külge apartheidi templi

26.12.2015

Dmitri Klenski on autor, kes kirjutab vene meediale kriitilisi ülevaateid Eestis toimuvast. Tema 8. detsembril 2015 Venemaa uudisteagentuuri Regnum kodulehel avaldatud artikkel on näide, kuidas toimetamisega antakse loole propagandistlik värving.

Artikkel ise puudutab juhtumit, kus riigikogu liige Jaanus Marrandi olla avaldanud imestust, kui sai Klenskilt kirillitsas kirjutatud kirja. Suhteliselt neutraalses toonis kirjutatud lugu saab pealkirja abil aga näiteks  “keelelisest inkvisitsioonist Eestis”, sissejuhatavas lõigus sildistatakse juhtum  “Totaalseks ksenofoobiaks” ning seostatakse nähtust Saksamaa “jälgi rahvusliku paremuse praktikaga”. Lõplik propagandistlik vint keeratakse peale aga pildiga. Fotomontaaž sinimustvalgest lipust, millel sõna “Apartheid” ja punased vereplekid, soovib seostada Eestit nüüd juba Lõuna-Aafrika Vabariigi kunagise rassieralduspoliitikaga.

Kuvatõmmis Regnumi kodulehelt1

Nii Klenski kui Regnum on leidnud ära märkimist Eesti kaitsepolitsei aastaraamatus. Esimest nimetab kapo Kremli ideede propageerijaks, Regnumit aga Venemaa võimuladviku ja eriteenistuste poolt kontrollitud struktuuriks, mis on Eesti suhtes vaenulik.

Meem lipule lisatud kirjaga “Apartheid” on huvitava propagandistliku ajalooga. 2010. aastal oli see kirjutatud Iisraeli lipuga sarnanevale plakatile Londonis demonstratsioonil, kus boikoteeriti Iisraeli kosmeetikabrändi Ahava. Sündmust kajastas Briti ajakirjanik Richard Millett oma blogis, kust pärit fotod on tänaseks jõudnud Venemaa propagandameistrite tööriistakasti.

Apartheid Richard Millett blog 1

Avalehe pilt ja pilt 1 loos on kuvatõmmised Regnumi uudisest.

Pildid 2 ja 3 on pärit Richard Milletti blogist, piltide autor ja kasutustingimused teadmata.