Venemaa propaganda teravik osutab Türgile

11.12.2015

Iganädalase desinformatsiooni ülevaate põhjal olid detsembris 2015 Venemaa propagandameedias tulipunktis Türgiga seotud teemad :

– Konspiratsiooniteooriad vene sõjalennuki allatulistamise kohta. Süüdistatakse Ameerika Ühendriike ja NATOT
– Türgi seostamine Islamiriigiga, eriti naftaäri kaudu.

Muudest teemadest jätkub propagandistlik püüe seostada ka Ukrainat Islamiriigiga. Toreda näitena propagandaajakirjandusest toob ülevaade ära Rossiiskaja Gazeta loo Lääne-Ukrainast, kus väljaande sõnul plaanitakse keelata Näärivana-Ded Moroz koos Lumehelbeke-Snegurotškaga.

Desinformatsiooni ülevaadet annab välja Euroopa välisteenistus. Ülevaade koondab  fakte ja hinnanguid “müüdimurdjate võrgustikult”, üle 450 eksperdist, ajakirjaniku ja kolmanda sektori organisatsiooni rohkem kui 30 riigis. Propastop plaanib sellest võrgustikust tulevikus kindlasti lähemalt kirjutada, ülevaadet refereerime aga siis, kui teemad puudutavad rohkem Eestit.

Ülevaate saad alla laadida siit, uudiskirja tellida aga sellelt lingilt.

Postituse avalehel olev Venemaa Su-24 lennukist Süürias on pärit Wikipediast ja selle autor Venemaa Kaitseministeerium (mil.ru).